Slow baking, desembrood van Desembakker Elly

Leg de oerkracht van de natuur op je bord. Desembrood is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens heel goed voor je. Het is gegarandeerd troepvrij, zodat natuurlijke processen optimaal hun werk kunnen doen.  En die processen krijgen bij ons alle tijd die ze nodig hebben. Want desembrood bakken, noem dat gerust slow baking. 

Oerspelt is de basis van ons desem

In de buitenlucht zijn vele soorten wilde gisten van nature aanwezig. Onze boeren gebruiken gegarandeerd geen bestrijdingsmiddelen zodat de gisten optimaal hun werk kunnen doen. Ons desem ontstaat door natuurlijke fermentatie door de melkzuurbacterie. Zo rijst het deeg op natuurlijke wijze. 

Waarom is desembrood zo goed voor je?

Het fermentatieproces van desem is een samenspel tussen micro-organismen, melkzuurbacteriën en wilde gisten. Het gistingsproces van desem gaat echter veel geleidelijker dan dat van bakkersgist. Hierdoor krijgt smaak de kans om zich te ontwikkelen. 

Het graan wordt tijdens het fermentatieproces als het ware voorverteerd. Suikers en gluten worden deels opgegeten door de wilde gisten en micro-organismen. Hierdoor is er een hogere beschikbaarheid van de aanwezige én door de melkzuurbacterie toegevoegde voedingsstoffen, zoals B-vitamines. Ook de kwaliteit van het gebruikte water is van grote invloed op smaak en fermentatieproces. Ik voeg geen geraffineerde suikers toe aan het brood, in sommige soorten wel gedroogd fruit. 

Door dit alles heeft desembrood positieve gezondheidseffecten. Onder meer dankzij ‘langzame’ (laagglycemische) koolhydraten verloopt het verteringsproces geleidelijker en natuurlijker, wat goed is voor onder meer je spijsvertering (metabolisme) en het reguleren van het bloedsuiker.