Hoe lang rijst het desembrood deeg

Wanneer je, net als ik, graag met de natuur werkt, weet je dat alles zijn eigen tijd heeft. Zo is het ook met desembrood, the natural way..

De natuur doet het je voor. Bij warm weer, voldoende vocht en een actief desemcultuur, gaat het allemaal sneller dan wanneer het koud, droog en een langzame desemstarter betreft.

Niks nieuws onder de zon. Wat wel nieuw is, hoe ga je hier mee om. De natuurlijke weg is die zoals de omstandigheden zich voor doen. Dus geen fancy koel of rijskasten, watertemperatuur regelen, en je meeltemperatuur meten. Die technieken zijn mooi voor de liefhebber of de grote commerciële bakkers. 

Voor de natuurlijke weg, leer je kijken naar je deeg. Dat begint bij de keuze van je graan en je desemstarter. 

Wanneer je je eigen starter onderhoud, leer je gevoelsmatig hoe het reageert op verschillende omstandigheden. En daar pas je dan je rijstijd op aan. Proef, ruik, kijk, ervaar. 

Waar in een koude winter je desemdeeg met gemak 12 uur kan rijzen kan dat in het heetst van de zomer zomaar 6 uur korter zijn. Alles hangt af van de omstandigheden, de activiteit van je desemstarter en bovenal van de conditie van je graan.

Gaaf toch!

Diverse graankorrels