Gerst
Ik was op zoek naar een oorspronkelijk recept voor de Groningse lekkernij, spekdikken. Men maakte vroeger recepten op basis van wat in de buurt groeide. Bovendien blijken oude recepten vaak goed in elkaar te zitten op basis van evenwicht en balans voor de spijsvertering en de algehele gezondheid.
In de loop der jaren zijn de oude graanrassen zachtjes aan verdrongen door tarwe en bloemsoorten. In een oud Westerwolds recept stond een mix van Rogge en Gerst. Dat bracht mij op het idee om ook Gerst weer toe te voegen in ons huidig voedingspatroon. Enerzijds vanwege de positieve gezondheidseigenschappen, anderzijds omdat het een heerlijke smaak geeft.
Naast Gerst hebben ook Rogge en Boekweit een plek in de keuken van Desembakker Elly. De basis blijft het oude speltras Oberkulmer Rotkorn. Zij staat van oudsher bekend om haar bloedzuiverende werking. Geen overdreven luxe in onze huidige tijd, lijkt me.
Het geeft ontzettend veel voldoening om te mogen werken met oudere rassen. Iedere keer verrassen ze weer met hun uitgebreide scala aan smaak en aroma's. Steeds weer genieten.
Brood van Desembakker Elly, je moet het geproefd hebben!